Den pro zdraví

15.04.2024 08:55

 

Sedmý duben tradičně patří Mezinárodnímu dni zdraví. Ten byl vyhlášen v roce 1950, v době vzniku Světové zdravotnické organizace. V tento den probíhají po celém světě akce, které vybízejí k prevenci a zdravému životnímu stylu.

V dnešním světě jsme obklopeni znečištěným prostředím průmyslových oblastí, na každém rohu máme rychlá občerstvení, mnozí tráví čas sedavým způsobem života v kancelářích. Mnoho z těchto faktorů můžeme sami ovlivnit.

A čím?

Péčí o své tělo a zdraví, propagací zdravého životního stylu, zařazením pohybu do každodenního života, prevencí před nebezpečím, setkávání se s inspirativními lidmi

 a dalšími aktivitami. To vše by mělo být samozřejmostí a s tím vším bychom se měli seznamovat již od dětství.

Proto i naše škola uspořádala v úterý 9. dubna celoškolní projekt Den pro zdraví. Aktivity s tímto dnem spojené se uskutečnily v KD v Jesenici, kam jsme odcházeli jednotlivě po třídách a plnili různé úkoly a aktivity.

Tohoto dne se zúčastnili žáci střední školy i školy základní, ale také širší veřejnost. Byly připraveny jednotlivá stanoviště, na kterých si žáci připomněli zdravé stravování, určovali zdravé a nezdravé potraviny, skládali potravinovou pyramidu, nafukovali balónky a povídali si, jak nejlépe o své zdraví pečovat. Zajímavým stanovištěm nejen pro žáky byla chůze v brýlích, které simulují jízdu pod vlivem návykových látek. Nechyběla ani ochutnávka zdravých ovocných a zeleninových salátů, na kterých si všichni pochutnali a někteří si dokonce i přidali. Největší úspěch měl salát mrkvový, ovocný a těstovinový, ale ostatní byly také velmi dobré. Účastníci si také mohli zakoupit zdravé dortíky, které připravili žáci cukrářské výroby.

Projektový den se všem velmi líbil, určitě se všichni těší na jeho zopakování v příštím roce a děkujeme všem, kdo se na přípravě tohoto dne podílel.

Mgr. Olga Hanauerová

 Fotografie zde: www.rajce.idnes.cz/zmap/album/den-pro-zdravi-zs

Zpět